De laatste etappe – verrassend – 6 weken vlogen voorbij – weer thuis


De laatste etappe naar huis toe is meestal niet de leukste over Hamburg en Bremen. Dit jaar namen we voor het eerst een alternatieve route en namen een deel van de Groene Kustweg route. De toeristische Groene Kustroute(ook wel genoemd Groene Kustweg, Grüne Küstenstrasze, Gronne Kystvej) langs de Noordzee tussen Nederland, Noord-Duitsland en Denemarken heeft een bereik van circa 700 km, strekt zich uit over drie landen met elk een eigen identiteit, maar in landschappelijk opzicht is er niet zo heel veel verschil. Johan van Gelder werkt als journalist-publicist. Enkele verdwaalde borden langs de autowegen die wijzen op het bestaan van de Groene Kustweg intrigeerden hem om de route te gaan rijden.
De route werd inde jaren zestig bedacht door de toenmalige VVV-directeur Hein Braber enzijn Duitse collega dr. Brenner, die het toeristenverkeer wilden bevorderen. De route was door de jaren heen in de vergetelheid geraakt.
Het zijn dan ook de mensen en de dorpen die de streek zo bijzonder maken. De laatste jaren is de route een beetje in het slob geraakt, maar gezien het aantal campers en caravans die je hier tegenkomt, is de route bij velen nog bekend. Geen files, veel rustiger rijden en door een voor ons geheel onbekend gebied. Na Ribe gingen we richting Tonder en toen over een kleine grensovergang naar Duitsland. Via Niebüll, Husum, Heide en Glückstadt. Even voor Glückstad ligt de grote kerncentrale van Brokdorf, hier vonden in 1976, 1977, 1981 en 1986 grote demonstraties plaats tegen de bouw van deze centrale. In Glückstadt gingen we met een pont over de Elbe naar Wischhafen. Wat is de Elbe daar breed en wat moesten we een poos wachten voor we er over konden, maar het was heel mooi. Verder door plaatsjes als Loxstedt, een tunnel onder de Weser, Jade en uiteindelijk kwamen we bij Westerstede weer op de Autobahn. Hier hadden we langs de weg ons afscheidsdiner van een zeer geslaagde zes weekse Scandinavië trip. De weken zijn omgevlogen………… Alle meelezers bedankt voor de reacties. Ook daar hebben wij veel plezier aan beleefd en ze hebben ons laten zien wat mensen zoal bezighoudt.
Le1
Verrassend gebied
Le2
Op de achtergrond de kerncentrale van BrokdorfLe3
Wachten op de veerboot
Le4
Wat is de Elbe breed………..
Le5
Klaar voor het afscheidsdiner
Le6
Een hapje langs de kant van de weg, daar kan geen restaurant tegen op……

Advertenties