Engeloya


Vandaag weer een mooie zonnige dag. We namen weg 835 en maakten een rondtoer over het eiland Engeloya. Volgens insiders het vroegere bolwerk van de Vikingen. Nadat we eerst in Bogen een markt hebben bezocht waar iedereen uit de regio zo’n beetje aanwezig was, zijn we naar Engeloya gegaan. Het eiland bereik je via een hoge brug. Op het zuidelijkste puntje maakten we kennis met “een slager uit Leeuwarden”. Zijn naam weten we niet, maar hij was drie jaar geleden geëmigreerd naar Noorwegen en woonde nu in Bogen. In die plaats wonen totaal vijf Nederlandse families. Een schitterende omgeving, maar heel ver weg van de bewoonde wereld. De slager kon inmiddels ook verven en kon ook gasten, die in de huisjes verbleven, begeleiden naar de viswateren en verder iedereen van raad en daad voorzien. Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van zijn diensten. Hij vertelde ons namelijk waar alle leuke punten van dit Vikingeneiland waren. Hieronder volgen de foto’s.
Engel1
Kunst aan zee
Engel2
Onze eerste koffiestop. Een plekje waar je de hele dag zou kunnen blijven…….
Engel3
De markt in Bogen
Engel4_3
De droom van iedere Noor: zo’n ding op vier wielen waar je lekker mee kunt scheuren
Engel5
Nera met de schilderende “slager uit Leeuwarden”
Engel6_2
De oude kerk van Steigen
Engel7
Bij Bo kon je de Lofoten van de zuidzijde zien.
Engel8
Op deze foto zijn de Lofoten nog beter te zien
Engel9
Batteri Dietl in Steigen. Hier kon je de restanten van het Duitse oorlogstuig uit de Tweede Wereldoorlog zien.
Engel10
Onderin de grote bunker van Batteri Dietl
Engel11
Een grote geruststelling. In Noord-Noorwegen zijn toch wel koeien. Vanmiddag troffen we ze aan op een onverwachte plaats. Namelijk op het strand.
Engel12
Via de brug weer terug naar het vasteland. Deze brug heeft slecht één rijbaan. Nu zul je af vragen hoe dat gaat als er van beide kanten een auto komt. Heel simpel in het midden is een uitsparing gemaakt. Daar kijk je of er van de andere kant wat aankomt. Komt er wat aan, dan wacht je even en anders rij je verder door naar beneden. En zo hebben ze in Noorwegen overal een oplossing voor.

Advertenties