Scandinavië 2015 – deel 7


Zondag 7 juni 2015

We besluiten, ondanks dat de weerberichten daar op langere termijn er niet goed uitzien, te kiezen voor Jostedal. Dat betekent dat we over weg 51 de Sognefjellweg moeten. Deze weg was de vorige week nog gesloten, maar is nu alleen ’s nachts nog dicht en overdag gaat hij weer open. We reden langs Vagamo en Lom en toen weg 51 op. De temperatuur kwam in de buurt van het vriespunt en we zagen zoveel sneeuw, zoals we in jaren nog niet hebben gezien daar.
P1010067-001We reden tussen hele hoge sneeuwwallen door van wel 10 meter hoogte en zagen dat ze daar nog druk aan het skiën waren. Het was een volkomen wit landschap waar alleen de weg sneeuwvrij was. Hier en daar stonden nog grote sneeuwschuivers die ’s nachts blijkbaar de weg sneeuwvrij maakten. Het was een hele spannende rit. Met de caravanspiegels aan de auto waren we net wat te breed, daarom hebben we de spiegels er maar afgehaald. Eén keer de vangrail raken met de spiegel vonden we wel genoeg. Ook was het op sommige plaatsen behoorlijk mistig. We waren blij dat we weer beneden waren.
P1010072Toen we in Gaupne waren moesten we nog zo’n dertig kilometer het Jostedal in naar Jostedalcamping.P1010233

De eigenaresse Astrid Gjerde hadden we ontmoet op de Caravana in Leeuwarden en daarom kregen we gelijk korting van haar op het campinggeld. De camping is er één om door een ringetje te halen. Prima terrein, prima sanitair en een heel vriendelijke eigenaresse. ’s Avonds hebben we nog een kleine wandeling gemaakt in het dorpje Gjerde waar de camping is gelegen.

Maandag 8 juni 2015

We doen het rustig aan vanmorgen. Bijna iedereen op de camping is al vroeg vertrokken. Wij gaan douchen en ontbijten op ons gemak. Nera liet de wasmachine draaien, zodat we weer wat schone kleren erbij hebben. We drinken koffie, daarna een lekker broodje zalm en toen keken we elkaar aan met de vraag of we nog wat moesten doen vandaag. De Nigardsbreen hadden we niet zo’n zin aan, omdat die erg toeristisch is. Maar de mevrouw van de camping had ons verteld van Bergsetbreen. Vanuit de camping reed je met de auto een weg van 5 kilometer in en dan kreeg je een parkeerplaats en dan kon je mooi naar die gletsjer lopen. Echt een gemakkelijke route van zo’n 2 uur en ook geschikt voor kinderen. Dat leek ons wel wat toe. De route was inderdaad prachtig en wat we onderweg zagen was echt adembenemend. Maar waar wij niet op hadden gerekend was, dat er nog een heleboel sneeuw lag en dat je de voetstappen van anderen moest volgen om het pad te vinden.DSC_0906

DSC_0923

DSC_0931

DSC_0939

Gelukkig hadden we onze wandelstokken bij ons anders waren we vast diverse keren gevallen. Soms zakte je behoorlijk ver weg in de sneeuw en kreeg je een kletspootje van het water. Maar we hebben de tocht in drie uur volbracht en kwamen voldaan en moe weer terug op de camping. Daarna hebben we lekker warm gegeten en zien we wel weer wat we morgen gaan doen.

Dinsdag 9 juni

Onze laatste dag in Jostedalen, maar toch nog maar eens kijken wat de Nigardsbreen voorstelt. Deze gletsjer waar vorig jaar nog een Duits echtpaar om het leven is gekomen heeft blijkbaar veel aantrekkingskracht op Duitsers, want die stonden er in grote getale op de parkeerplaats toen we daar aankwamen. Voor die tijd hadden we nog het bezoekerscentrum bekeken dat zich daar even voor bevindt. De weg naar de gletsjer is een tolweg.P1010136-001

Vanaf de parkeerplaats heb je een goed zicht op de gletsjer en zie je dat lange rijen mensen, aan een touw vastgebonden, zich boven op de gletsjer hebben gewaagd. Wil je de voet van de gletsjer bereiken, en veel mensen doen dat, dan moet je een uur lang over rotsen klauteren en door de sneeuw ploeteren. Dat hadden we na onze ervaringen van gisteren al genoeg gedaan, dus nu maar even niet. We eten onze broodjes en gaan weer mooi terug naar de camping.

Advertenties

2 thoughts on “Scandinavië 2015 – deel 7

  1. Wij zijn vorig jaar op 18 juni via Lom over de mooie toeristische weg nr. 55 naar Gaupne gereden. Het was prachtig weer en echt genieten van de mooie omgeving met zijn watervallen, besneeuwde berghellingen en ijsmeren. Zo zie je maar hoe dat het per jaar kan verschillen. Bij de Nigardsbreen zijn we zowel in 2013 als in 2014 geweest. Schitterend. Je kan overigens met een bootje vanaf de parkeerplaats naar de voet van de gletsjer. We stonden toen op Camping Sandvik in Gaupne. Ook goed.

Reacties zijn gesloten.